Poddar

Podd: Finlands nästmesta språk, säsong 2, handlar om samer

I den andra säsongen av Folktingets podd "Finlands nästmesta språk" funderar Alfred Backa och Petra Laiti på olika teman som rör samer, språk, identitet, historia, utbildning, kultur och natur.
14.04.2022 kl. 00:00

Svenskan som styrka – hur är det att bli och vara polis på svenska?

Varför är Polisyrkeshögskolans svenska utbildning så viktig? Vad innebär det att polisyrket är det ultima serviceyrket? Och vilka är grundstenarna för att kunna jobba som polis idag? I studion polisjurist Astrid Geisor-Goman, överkommissarie Kjell Nylund, kommissarie Markus Ramstedt och kommissarie Tommy Thörnroos. Stina Heikkilä från Folktinget leder samtalet.
23.04.2021 kl. 11:18

Folktingets podd med Alfred Backa - Avsnitt 5: Till sist lärde vi oss alla att prata svenska

Att vara en del av ett sammanhang är viktigt. Men hur känns det egentligen att integreras på svenska? Alfred Backa talar med Clemence, Luu, Raine och Julen. Alla med olika bakgrund, men med en sak gemensamt: de pratar svenska. Finns det arbetsplatser på svenska? Studieplatser? Kompisar? Och hurdana fördomar möter de som en minoritet i en minoritet? Medverkande: Cleménce Habiyakare som studerar socialt arbete vid Helsingfors universitet, Luu Dieu Thuy som är samhälls- och hälsokommunikatör vid Närpes stad, Raine Katajamäki, kommundirektör i Eckerö samt Julen Leandro som studerar till socionom vid Novia i Åbo.
06.11.2020 kl. 11:21

Folktingets podd med Alfred Backa - Avsnitt 4: Men varför flyttar de inte tillbaka?

Varje år förlorar vi en mängd utbildade experter till utlandet, och en del kommer aldrig tillbaka. Kan vi locka tillbaka folk som följt sina drömmar utomlands? Och tjänar vi som finlandssvenskar något på att skeppas ut i världen. Medverkande: språksociolog Kjell Herberts, diplomingenjör och projektledare för Slussenbron i Stockholm Ida Mann och fotbollsspelare Tim Sparv.
06.11.2020 kl. 11:20