Jakobstad, här kommer vi!

I år firas Folktingets stora Svenska dagen-fest i Schaumansalen i Jakobstad och sänds på tv och på Yle Arenan med start kl. 19.55 den 6 november. Under kvällen bjuder Folktinget på musik, intressanta samtal och spännande prisutdelningar.

På Svenska dagen, som ibland kallas finlandssvenskarnas nationaldag, firas det tvåspråkiga Finland. Dagen uppmärksammas på olika sätt runt om i landet.

- Festen ordnas i år i Jakobstad vilket också märks tydligt i musiken. Många av artisterna har en koppling till Österbotten. Det som också gör årets galakväll unik är det språkpris som vi delar ut med anledning av att Språklagen fyller 30 år, säger folktingssekreterare Christina Gestrin.

Årets programledare är en kombination av kärt återseende i form av Mårten Svartström och den i det är sammanhanget nya bekantskapen Siri Fagerudd, aktuell bland annat på Vasa teater. Thomas Lundin träffar gäster i minglet.

Bland artisterna finns Krista Siegfrids, Månskensbonden, Makar – bestående av Tomas och Maria Höglund, Wilhelmina, Erik-­André Hvidsten, Kalle Moraeus & Thomas Enroth, Kajsa Dahlbäck, Jacob Gospel samt husbandet under ledning av Jan Simons.

Under kvällen delas fyra priser ut: Årets klimathöjare, Bojan Sonntag-priset, ett språkpris som är unikt för i år och Folktingets samvetspris.

Årets klimathöjare är ett pris som ges för en gärning där den finlandssvenska samhörigheten på något sätt görs känd i Finland på ett vardagligt plan. Det handlar om att uppmärksamma någon som gör att klimatet inom det svenskspråkiga i Finland höjs och stärks.

Folktingets samvetspris tillfaller någon eller något som genom ord eller handling visat prov på civilkurage under det gångna året. I år har Svenska Yles webbanvändare möjlighet att komma med förslag på vem som ska få årets samvetspris.

Bojan Sonntag-priset ges för en insats för det svenska språket i Finland. Det är styrelsen för Svenska Finlands folktings garanter r.f. som delar ut priset.

Unikt för i år är även ett språkpris som delas ut med anledning av att språklagen fyller 30 år.

Folktinget ordnar Svenska dagen-festen i samarbete med Svenska Yle, Parad Media och Schaumansalen. Folktinget koordinerar även kulturveckan svenska veckan som firas med program runtom i Finland. Allt program kommer att finnas på svenskaveckan.fi.

Gratisbiljetter till Svenska dagen-festen kan bokas och lösas ut från och med måndag 9.10.2023 kl. 9.00 via Netticket.fi och vid biljettförsäljningen i Campus Allegro i Jakobstad.

- Det är först till kvarnen som gäller. Vi delar ut gratis biljetter så långt de räcker. Går det så illa att man blir utan biljett är det alltid möjligt att ta del av festen via Yles kanaler, säger Folktingets kommunikations- och evenemangsansvariga, Johan Lindholm.

Säkra din plats i publiken och observera att festen inleds med mingel kl. 19.00. Publiken bör vara på plats i salen senast 19.45.

 

 


Nedan finns information om tidigare Svenska dagen-fester


Svenska dagen firas stort i Esbo 2022

I år firas Svenska dagen-festen i Esbo, som också firar 50 år som stad. Festen sänds även på tv och på Yle Arenan med start kl. 18.00 den 6 november. Under kvällen serveras musik, intressanta samtal och spännande prisutdelningar.

Svenska dagen, som ibland kallas finlandssvenskarnas nationaldag, firas för att uppmärksamma svenskan som ett av Finlands två nationalspråk. Dagen firas på olika sätt runt om i landet, i skolor och där folk samlas.

”På Folktinget är vi glada över att i år igen vara värd för den stora televiserade Svenska dagen-festen. I år bjuder vi på ett fint musikaliskt program med fokus på finlandssvenska artister. Festen sänds från Sellosalen i Esbo, som i år firar 50-årsjubileum. Jag ser fram emot att tillsammans med en publik i Sellosalen och med tv-tittare på olika håll i Finland i festliga tecken få fira vårt svenska språk”, säger folktingssekreterare Christina Gestrin.

I år leds programmet av Baba Lybeck och Marco Bjurström, medan Thomas Lundin är mingelreporter. Lundin har även rest runt i landet och träffat finlandssvenskar som lever på svenska i en helt finskspråkig omgivning.

Bland artisterna finns Jannike, Paul Elias, Josefin Sirén, Sarah Nedergård, Maja Mannila, Christopher Öhman, I fäälan och Rosanna Fellman samt husbandet under ledning av Jan Simons.

Under kvällen delas även priser ut.

Årets klimathöjare är ett pris som ges för en gärning där den finlandssvenska samhörigheten på något sätt görs känd i Finland, på ett vardagligt plan. Det handlar om att uppmärksamma någon som gör att klimatet inom det svenskspråkiga i Finland höjs och stärks.

Folktingets samvetspris, tillfaller någon eller något som genom ord eller handling visat prov på civilkurage under det gångna året. 

Bojan Sonntag-priset ges för en insats för det svenska språket i Finland. Det är styrelsen för Svenska Finlands folktings garanter r.f. som delar ut priset.

Folktinget koordinerar Svenska dagen-festen och förverkligar den tillsammans med Svenska Yle, Parad media och Sellosalen. Folktinget koordinerar även kulturveckan svenska veckan som firas med program runtom Finland. Allt program kommer att finnas på svenskaveckan.fi.

Gratis biljetter till Svenska dagen-festen finns från och med måndag 17.10, på lippu.fi.

 

 


 

Svenska dagen 2021 firades i Mariehamn 

Fest arrangerades också i Karleby

I år firades Svenska dagens huvudfest i Mariehamn, i Alandica Kultur och Kongress, för att uppmärksamma Ålands 100-årsjubileum. Festen direktsändes i Yle Fem och på Yle Arenan den 6 november med start kl. 18.00. Som arrangör står Folktinget.

Du kan se festen i efterhand på Yle Arenan

Svenska dagen, som ibland kallas finlandssvenskarnas nationaldag, firas för att uppmärksamma svenskan som ett av Finlands två nationalspråk. Dagen firas på olika sätt runt om i landet, i skolor och där folk samlas. Folktinget arrangerar en stor huvudfest och flera mindre lokala tillställningar. Huvudfesten i Mariehamn direktsänds i år för femte gången i Yle Fem och på Yle Arenan i samarbete med Svenska Yle och Parad Media.

Under kvällen serverades fin musik, intressanta samtal och spännande prisutdelningar. För musiken stodr The Mamas, Ulvens döttrar, Dan Karlström, Tuukka Leppänen, Julia Korkman, Ilon och Erik Sjöholm.

Konferencierer var Sonja Kailassaari och Mårten Svartström. Thomas Lundin var mingelreporter och intervjuade gäster på festen. Dessutom har han rest runt på Åland och träffat operastjärnor, företagare och många andra. Jan Simons leder bandet.

I samband med festen i Mariehamn utdelas Folktingets två egna priser, Folktingets garanters Bojan Sonntag-pris och Åland 100-priset Ålandsambassadör. Bojan Sonntag-priset går i år till två aktörer och utdelas därför både i Helsingfors 5.11 och i Mariehamn 6.11.

Bojan Sonntag-priset
PRISVINNARE: Skärgårdsungdomarnas intresseorganisation SKUNK och Finlands Svenska Ungdomsförbund, FSU för vidare utdelning till de finlandssvenska amatörteatrarna .

Årets klimathöjare
PRISVINNARE: Christoffer Strandberg

Folktingets samvetspris
PRISVINNARE: Mika Salminen

Ålandsambassadör
PRISVINNARE: Michael Björklund


Bojan Sonntag-priset för en insats för det svenska språket i Finland.

Sjuksköterskan Bojan Sonntag donerade sin kvarlåtenskap till Folktingets garanter. Hon brann för det svenska i Finland, och ville att hennes kvarlåtenskap skulle gå till att stöda åtgärder som främjar det svenska språkets bevarande.  

Jury: Styrelsen för Svenska Finlands folktings garanter r.f.

PRISVINNARE: Skärgårdsungdomarnas intresseorganisation SKUNK

Prismotivering: Coronapandemin innebar att aktiviteter och fritidssysselsättning ställdes in under långa tider. Isolationen var särskilt påfrestande för de unga och för en del har den sociala isolationen och distansundervisningen lett till ökad mental ohälsa. Genom Bojan Sonntag-priset vill Folktingets garanter bidra till att barn och unga i den åländska skärgården ska kunna delta i aktiviteter och i meningsfull fritidssysselsättning tillsammans med andra åländska ungdomar. 

PRISVINNARE: Finlands Svenska Ungdomsförbund, FSU för vidare utdelning till de finlandssvenska amatörteatrarna

Prismotivering: Ändamålet för priset till FSU är att stöda amatörteaterverksamheten i Svenskfinland. Vid fördelningen av priset till amatörteatrarna ska FSU särskilt ta i beaktande de utmaningar som coronapandemin inneburit för teaterverksamheten. 


Årets klimathöjare
Årets klimathöjare är ett pris som ges för en gärning där den finlandssvenska samhörigheten på något sätt görs känd i Finland, på ett vardagligt plan. Det handlar om att uppmärksamma någon som gör att klimatet inom det svenskspråkiga i Finland höjs och stärks.

Nomineringar togs emot via svenska.yle.fi varefter juryn tog ställning till kandidaterna.

Jury: Siri Fagerudd, skådespelare och fjolårets vinnare av priset ”Årets klimathöjare”, Andrea Reuter, filmproducent och journalist, Jonas Wilén, bildkonstnär och illustratör.

PRISVINNARE: Christoffer Strandberg

Prismotivering: Årets klimathöjare är Christoffer Strandberg. Strandberg får priset för sitt breda register som skådespelare och tv-profil. Han har ett sällsynt mod och funny bones av internationell karaktär. Strandberg är en naturlig multitalang som jobbar hårt och går hem i stugorna oberoende av språk. Strandberg tar också ställning i viktiga frågor och kompromissar inte med sin identitet. Årets klimathöjare sprider värme med sin soliga personlighet och professionalitet.


Folktingets samvetspris
Utmärkelsen tillfaller någon eller något som genom ord eller handling visat prov på civilkurage under det gångna året. 

Jury: Joachim Thibblin, Svenska Teaterns teaterchef, Frank Johansson, verksamhetsledare Amnesty International och Erja Yläjärvi, Hbl:s chefredaktör.

PRISVINNARE: Mika Salminen

Prismotivering: Folktingets samvetspris går i år till Mika Salminen, säkerhetschef vid Institutet för hälsa och välfärd. I en epidemiologiskt osäker tid har det varit viktigt att regelbundet, samtidigt och jämlikt få information på sitt modersmål. Salminen har under coronapandemin varit en lugn och sansad röst, som också har lyft fram medmänsklighet och samhälleligt viktiga värderingar. 


Ålandsambassadör 
Utmärkelsen Ålandsambassadör uppmärksammar en levande person, en Ålandsambassadör, som på ett föredömligt sätt har ökat kännedomen  om Åland och/eller Ålands självstyrelse, lyft fram det svenska språket, den åländska kulturen, identiteten och varit en brobyggare mellan Åland och Finland/Norden/världen.

Över 100 nomineringar togs emot varefter juryn sammanträdde.

I juryn: lantrådet Veronica Thörnroos, Mark Levengood, programledare och författare, Katarina Gäddnäs, författare och präst och André Karring, journalist och radiopratare.

PRISVINNARE: Michael Björklund

Prismotivering: Michael Björklund är en stolt ålänning som tar varje chans han får att synliggöra Åland på ett föredömligt sätt. Han har alltid 1000 järn i elden och kan förmedla sin glädje för mat till barn, ungdomar, vuxna och äldre på ett engagerat och positivt sätt. Micke Björklund bjuder alltid på sig själv och under turnéer bl.a. i finskspråkiga skolor får hans ”köksfinska” många att le stort. Han har ett gott hjärta och visar upp ålänningarnas ”riktiga jag” – att kämpa på, aldrig ge upp och ha flera ben att stå på. I hela Norden känner man till Micke, kocken och Robinssonvinnaren från Åland. Michael Björklund har verkligen satt Åland på kartan.

 

I samarbete med:

 

 


 

Svenska dagen förverkligas med understöd av:

 


 


Folktingets Svenska dagen-fest i Karleby 6.11 kl.15

Hjärtligt välkommen att fira Svenska dagen på Folktingets fest i Karleby 
lördagen den 6 november kl. 15.00 i Karlebysalen i stadhuset, Salutorget 5. 

Programmet består av bland andra musik med Philip Järvenpää och en stråkkvartett ur Mellersta Österbottens Kammarorkester. Professor Gustav Björkstrand håller festtalet.

Dessutom utdelas Folktingets förtjänstmedalj.

Du kan boka en plats vid festen genom att klicka på den svarta rutan nedan eller via Luckan i Karleby tfn 050-347 0527 eller epost karleby@luckan.fi.

Festen i Karleby arrangeras av Folktinget i samarbete med Karleby stad och Luckan i Karleby.



Folktinget firade Svenska dagen 2020 på YLE

 

Bild på artister på svenskadagenfesten


Du kan se sändningen genom att klicka här.

Folktinget firade i år svenska dagen på nytt sätt med en två timmar lång direktsändning på Yle Teema& Yle Fem med intressanta samtal, musikunderhållning och prisutdelningar. Det var fjärde gången Folktingets svenskadagenfest syns på Yles kanaler, men den här gången blev konceptet annorlunda, då festen ordnades helt och hållet på distans.

Sonja Kailassaari och Mårten Svartström var programledare för samtalen i studion, Thomas Lundin höll bland annat koll på omröstningen av priset Årets vardagshjälte – coronaåret 2020.

I samband med tv-sändningen uttdelades fyra priser: Folktingets garanters Bojan Sonntag-pris, Folktingets samvetspris, Årets klimathöjare och Årets vardagshjälte coronaåret 2020 (som korades i direktsändning).

Bojan Sonntag-priset
PRISVINNARE: Finlands Svenska Psykoterapiförening rf

Årets klimathöjare
PRISVINNARE: Siri Fagerudd

Folktingets samvetspris
PRISVINNARE: Active Explorers (Icehearts svenska verksamhet)

Årets vardagshjälte coronaåret 2020
PRISVINNARE: Tomi Puikkonen, krögare från Vanda

Bojan Sonntag-priset för en insats för det svenska språket i Finland.

Sjuksköterskan Bojan Sonntag donerade sin kvarlåtenskap till Folktingets garanter. Hon brann för det svenska i Finland, och ville att hennes kvarlåtenskap skulle gå till att stöda åtgärder som främjar det svenska språkets bevarande. 

Jury: Styrelsen för Svenska Finlands folktings garanter r.f.

PRISVINNARE: Finlands Svenska Psykoterapiförening rf.

Prismotivering:  Folktingets garanter vill i år uppmärksamma svenskspråkig psykoterapi och ge den svenskspråkiga psykoterapiutbildningen större synlighet. Bristen på svenskspråkiga psykoterapeuter är särskilt stor. Därför vill garanterna understryka hur otroligt viktigt det är att varje individs integritet skyddas och att alla som kan få hjälp av psykoterapi ska ha en möjlighet till det, på sitt eget språk. Finlands Svenska Psykoterapiförenings arbete för att garantera tillgängligheten till svenskspråkig psykoterapi i Finland är av stor betydelse.

Finlands Svenska Psykoterapiförening ordnar den svenskspråkiga psykoterapiutbildningen i samarbete med Helsingfors universitet. Ett stort problem är att psykoterapiutbildningen inte får statlig finansiering. De som utbildar sig till psykoterapeuter betalar ofta utbildningen själva. På grund av kostnaden har långt ifrån alla intresserade en möjlighet att söka till den psykoterapiutbildning som erbjuds.


Årets klimathöjare

Årets klimathöjare är ett pris som ges för en gärning där den finlandssvenska samhörigheten på något sätt görs känd i Finland, på ett vardagligt plan. Det handlar om att uppmärksamma någon som gör att klimatet inom det svenskspråkiga i Finland höjs och stärks.

Jury: Linn Jung, kommunikatör och företagare, Fredrik Lilius, komiker och manusförfattare


PRISVINNARE: Siri Fagerudd, skådespelare och komiker

Siri Fagerudd - för mångsidig glädje på olika plattformar. Skådespelaren och komikern Siri Fagerudd går från klarhet till klarhet - och från plattform till plattform. På Instagram gör hon bland annat succé med sin följetong #bortklipptbondbrud och bjuder på glädjefyllda äventyr tillsammans med sin familj. Under våren gjorde hon även en uppskattad coronadagbok, keeping up with the Fagerudds, på Yle Arenan tillsammans med sin pappa Johan. Hon har varit med i flera tv-serier och varit en uppskattad morgonvärd på Yle X3M. Siri Fagerudd har allt vad en riktig klimathöjare behöver: Mångsidighet, intelligens, givmildhet, bjussighet och alltid nära till skratt. Dessutom är hon en god ambassadör för det finlandssvenska i Stockholm.

Folktingets samvetspris

Utmärkelsen tillfaller någon eller något som genom ord eller handling visat prov på stort civilkurage under det gångna året.

Jury: journalisterna Jeanette Björkqvist och Magnus Londén

PRISVINNARE: Active Explorers (Icehearts svenska verksamhet)


Prismotivering:  Active Explorers (Icehearts svenska verksamhet), som drivs av Rasmus Lundén, Peggy Petrell och Rodrigo Sumelius-Valenzuela, har visat prov på engagemang, kreativitet och nytänkande då man på grund av det volymmässigt mindre underlaget barn sökt nya former för hur man kan involvera barnen i en meningsfull fritidsaktivitet. Istället för att fokusera på att bygga idrottslag (så som den finska verksamheten) har Active Explorers utvidgat till en äventyrspedagogik som omfattar allting från sport och utevistelse till kulturella evenemang och allting däremellan. Särskilt beaktansvärt är det att man under corona-undantaget inte lade all verksamhet på is, utan fortsatte med personliga besök hemma hos vartenda barn. Likaså startade man i motsats till mången annan hobby upp verksamheten mot slutet av våren omedelbart då läget tillät det. 

Sedan 2014 har den svenska enheten inom Icehearts – döpt till Active Explorers – arbetat för att nå ut till svensktalande barn, som på olika sätt befinner sig i marginalen eller som riskerar glida dit utan ett etablerat utomstående vuxenstöd. I dag har man två fungerande grupper i huvudstadsregionen och är på väg att starta upp en tredje. Sammanlagt omfattar den redan aktiva verksamheten över 15 barn, både pojkar och flickor. Det är en i siffror mätt än så länge småskalig verksamhet, men ur individnivå talar vi om stora insatser.

Active Explorers handlar om att utomstående är redo att binda sig vid varje enskilt barn under en tolv år lång period, där man utöver socialt stöd erbjuder verksamhet som barnen annars inte skulle ha tillgång till. Man skapar ett sammanhang, en gruppanda och ett socialt nätverk för barnen.

Årets vardagshjälte coronaåret 2020 – omröstning på svenska.yle.fi

Utmärkelsen tillfaller någon som, stort som smått, ställt upp på olika sätt under det här året. Nomineringar på personer togs emot via svenska.yle.fi fram till 18.10 varefter juryn sållade fram fem kandidater. Omröstningen mellan dessa fem sker 30.10-6.11 och vinnaren utses i direktsändning.

Jury: justitieminister Anna-Maja Henriksson, Åbo Akademis studentkårs styrelseordförande Matias Martelin och kocken, krögaren Michael Björklund.

KANDIDATER: Gun-Britt Lyngander, Daniela Strandberg, Tomi Puikkonen, Susanna Isaksson och Sara Alavesa.

PRISVINNARE: Tomi Puikkonen

Svenska dagen-sändningen syns på Yle teema&fem och på Yle Arenan fredagen den 6 november kl.19.50-22. Sändningen gjordes i samarbete med Parad Media och Svenska Yle och med understöd av Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.

Folktinget arrangerar inga publikfester på svenska dagen i år.
De planerade festerna i Karleby och Åbo flyttas fram till år 2021.

 


Svenska dagen 2019


Se foton genom att klicka här!

Folktinget firade Svenska dagen och sina 100 år på Svenska Teatern i Helsingfors den 6 november. Det var prisutdelningar och musikprogram av bland andra Solala, Philip Järvenpää, Sandra Långbacka och Lill Lindfors. Kvällens konferencierer är Sonja Kailassaari och Mårten Svartström.

Bojan Sonntag-priset för en insats för det svenska språket tilldelades DuvTeatern
Årets klimathöjare: Maarit Feldt-Ranta
Folktingets samvetspris: Antti Kuronen
Svenska Teaterns Skillnaden-pris utdelades också i samband med Svenska dagen-festen: Mikaela Hasán och Christel Pettersson

Folktingets 100-årsjubileum firades på flera orter under Svenska dagen bland annat på Folktingets fester i Lahtis 5.11, och i Vasa och i Åbo 6.11.

Lahtis 5.11 kl.18 
En fest med språköarna! Program med Krista Siegfrids, FlipFlop, Alfred Backa, ToraBella. Sibeliussalen var fullsatt med 1200 personer på plats. Bussar gick från så gott som alla språköar.

Åbo 6.11 kl.18
Festtal av biskop emeritus Björn Vikström, musik med Bubbeli. Folktingsmedaljer utdelas och servering. .

Vasa 6.11 kl.18
Festtal av ambassadör Mikael Antell, musik med kören Amors pilar, dans och kåseri med Ylva Eklblad. Folktingsmedaljer utdelas och servering. 

Svenska veckan firades med lokala program på flera håll i Finland 4-10.11. Svenska veckans program finns ännu på svenskaveckan.fi.

I samarbete med Folktinget, Hufvudstadsbladet, Svenska Yle, Parad Media och Svenska Teatern med stöd av Svenska kulturfonden.