Livskraftig svenska i Finland

Vi tryggar rätten till eget språk.

Vi stöder en levande tvåspråkighet.

Riksdagspartier med svensk verksamhet verkar inom Folktinget.

Aktuellt

Skaffa din gratisbiljett till årets Svenska dagen-fest i Jakobstad!

I år firas Folktingets stora Svenska dagen-fest i Schaumansalen i Jakobstad och sänds på tv och på Yle Arenan med start kl. 19.55 den 6 november. Under kvällen bjuder Folktinget på musik, intressanta samtal och spännande prisutdelningar. Biljetter kan reserveras från och med måndag 9.10.2023 kl. 9.00.
05.10.2023 kl. 06:29

Svenska dagen-frågesport om svenskspråkiga ställen!

Den 6 november firas Svenska dagen. Folktinget har i år tagit fram en lekfull geografisk frågesport för att uppmärksamma dagen. Häng med till ställen där man talar svenska!
03.10.2023 kl. 09:33

Revidering av anvisningar för hörande vid författningsberedning

Som utgångspunkt framhåller Folktinget att det vore önskvärt att svenska språket används oftare inom författningsberedningen än i nuläget.
31.08.2023 kl. 14:10
Article

VPS-gruppen har sammanställt ett dokument som stöd för beredningen av de tvåspråkiga välfärdsområdenas förvaltningsstadgor.

Asiakirja sisältää poimintoja Kuntaliiton hyvinvointialueen hallintosääntömalliin (mallisääntö) sisältyvistä tärkeistä kielinäkökohdista sekä VPS-ryhmän lisäysehdotuksia ja kommentteja.

Läs dokumentet här

Article

Vård på svenska, VPS-gruppen, sammanställde i maj 2021 (uppdaterat oktober 2021) ett stödmaterial för beredningen av de tvåspråkiga välfärdsområdena.

Ta del av stödmaterialet här

Article

Du har rätt att använda svenska eller finska i din kontakt med tvåspråkiga kommunala myndigheter och med statliga myndigheter.
 

Rätt till eget språk

Article

Folktinget ger ut broschyrer och publikationer om det svenska i Finland. Du kan välja att ladda ner eller beställa materialet.

 

Läs här eller beställ ett exemplar

 

Article

För att synliggöra det svenska i Finland och uppmärksamma Finlands två nationalspråk arrangerar vi många evenemang, till exempel besöker vi olika orter med pop-up programmet Folktinget i farten och står för ett brett kulturutbud runtom i Finland under Svenska veckan.

Välkommen på våra program